Offtopic: Panaszáradat

(Előre szólok, ez sem szakmai bejegyzés!)

Szeretünk panaszkodni. Nem tudom, hogy ez a jelen kornak, az emberiségnek vagy a magyar vérnek a sajátossága, esetleg ezek együttesének, de tény, hogy szeretjük sajnálni és sajnáltatni magunkat. Ok persze van elég, mindenkinek jut saját. Kinek sok az adó, kevés az idő, sok a rohanás, kevés a nyugalom, sok a munka, kevés a pénz vagy éppen a családdal, esetleg az egészséggel van gond és akkor még csak a személyes problémák közül emeltem ki néhányat. Talán nem is lehet a lista végére érni, nem csoda, hogy néha azt mondjuk, "ennél rosszabb már nem is lehetne".

Na de az a bizonyos pohár félig tele van vagy félig üres? Azt olvastam valahol, hogy ez az ember személyiségére jellemző, hogy erre a kérdésre hogy válaszol. Ha azt mondod, félig üres, akkor érdemes tudatosan – ha kell "erőszakkal" – úgy nézni a pohárra, hogy bizony tagadhatatlanul félig tele van. Biztosan máshogy fogod látni a világot!

Tényleg úgy gondolod, hogy nem lehetne ennél rosszabb? Dehogynem, hiszen van egy csomó mindened, ami nélkül még szürkébb lenne az élet! Nem feltétlenül tárgyak, hanem pillanatok, élmények, emberek. Persze ez a lista is erősen egyénfüggő: egy napfelkelte, egy nevetés, egy ölelés, egy apró sikerélmény, egy szem megcsillanása, egy finom íz, egy kellemes illat, egy kényelmes ágy, egy jó könyv, egy elgondolkodtató gondolat, egy társ, egy gyermek, egy megoldandó probléma, egy séta a parkban mind boldoggá tehet valakit. Ezek mind apró örömélmények, csak már természetesnek vesszük őket és fel sem figyelünk rájuk, Pedig ha az ember tudatosítja magában, hogy milyen jó dolga van, jobban tud nekik örülni, jobban tud rájuk vigyázni. Ha már tudod, hogy mi tesz boldoggá, tudni fogod, hogy mi a célod az életben és azt mindig a szemed előtt tarthatod. És ha éppen az tesz boldoggá, hogy más boldog melletted és erre törekszel egész életedben, akkor soha nem fogod megkérdezni magadtól, hogy mit értél el az életben és volt-e értelme élni.

Vigyázz a kincseidre!

Filmajánló: A boldogság nyomában (IMDB)

Advertisements

One thought on “Offtopic: Panaszáradat

 1. simon

  Így van, akárki aki ezt a postot látja az (a wikipedia alapján)
  – az emberiség azon 25%-ához tartozik aki tud olvasni
  – az emberiség azon 16%-ához tartozik aki internetközelben van
  és nem utolsósorban ahhoz a kiváltságos 10%-hoz aki számára az "életszínvonal" mint kifejezés egyáltalán valamiféle jelentéssel bírhat.
   
  üdv,
  simon

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s