ASP.NET control adapterek

Aki már futott bele abba a problémába, hogy az ASP.NET miért ilyen vagy olyan HTML kódot generál és utánanézett, hogy mindezt miért és hogyan teszi, akkor biztosan találkozott már az ASP.NET control adapterek fogalmával.

A lényeg, hogy bár az ASP.NET vezérlőelemek tudják, hogyan kell magukból HTML-t generálni, ez a folyamat egy saját control adapter készítésével felüldefiniálható. Első lépésként készítsünk egy saját osztályt, ami a System.Web.UI.WebControls.Adapters.WebControlAdapter ősosztályból származik, majd írjuk felül a RenderBeginTag, RenderChildren és RenderEndTag metódusokat. Ezeket a rendszer ebben a sorrendben hívja meg nyító- és záró tag, valamint a tartalom generálásakor. Ha figyelembe szeretnénk venni, hogy éppen milyen böngészőben jelenik meg a kódunk, használjuk bátran a Browser tulajdonságot, ha pedig azt a kontrollt szeretnénk elérni, amelynek a kódját gyártjuk éppen, akkor a Control tulajdonság lesz a barátunk. Miután megvagyunk az osztállyal, hozzunk létre egy .browser kiterjesztésű fájlt az App_Browser mappában. Ebben az XML-ben azt kell megadnunk, hogy milyen böngésző esetén melyik kontroll típust melyik kontroll adapter alakítja HTML-lé.

Aki többre kíváncsi, olvassa el az Adaptive Control Behavior fejezetet az MSDN-en, tanulmányozza a browser fájl sémáját vagy nézze meg Fritz Onion példáját az MSDN Magazine-ban.

Persze mindez nem lenne elég izgalmas, hiszen ezzel még csak ott vagyunk, ahol a part szakad, írhatjuk magunk a HTML-t. Sőt, generálhatjuk kódból, ami még rosszabb! A jó hír, hogy a munka nagyját elvégezték már helyettünk és CSS Friendly Control Adapters 1.0 néven le is tölthető az asp.net honlapról. Aki a képes beszámolót szereti, annak megint csak Scott Guthrie-t tudom ajánlani.

Miután letöltöttük a fájlokat, némi másolgatás és konfigurálás után a következő vezérlőink nem TABLE elemekkel fognak pozícionálni, hanem DIV-eket használnak, ahol kell és jó sok CSS classt használnak, hogy szinte mindent beállíthassunk kívülről: Menu, TreeView, DetailsView, FormView, GridView, DataList, Login, ChangePassword, PasswordRecovery, CreateUserWizard és LoginStatus.

Sőt, aki akarja, CSSesítheti például a SharePointot is, ehhez Patrick Tisseghem és Tam Tam Frank írtak útmutatót.

A módszer tehát jó és örülhetünk, hogy van implementáció is. Azonban vigyázat, az implementáció nem tökéletes! Egy darabig nagyon hittem ebben a csomagban, de mikor megláttam, hogy a forráskódban nem egy helyen bele van drótozva, hogy mi legyen egy IMG-hez tartozó ALT attribútum, vagy egy A taghez tartozó TITLE attribútum értéke, kicsit elment a kedvem és a bizalmam. Tudom, hogy nem minden vezérlőnek van meg minden tulajdonsága, de akkor is elég ciki, hogy az ember megcsinálja a Login kontrollt szépen lokalizálva, a felhasználó pedig a regisztrációs link fölé viszi az egeret, ahol tooltipben megjelenik, hogy Create user. Szerencsére a Membership vezérlőket lehet template-esíteni és ott olyan layoutot csinálunk, amilyet csak szeretnénk, de ugyanez a szabadságunk nincs meg a Menunél. Ott – még – nem láttam hasonló csúnyaságot.

Szóval örüljünk ennek a lehetőségnek, de ne bízzunk benne vakon!

 

Technorati tags: ,
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s