Offtopic: Ragtime, dixieland, jazz, blues, swing

Bár sokan a bloggolást a személyes naplóírás modern verziójának tekintik, én ezt a blogot szándékozom szinte kizárólag szakmai tartalommal megtölteni. Feltűnt azonban, hogy a szakmai kapcsolatokon keresztül megismert kollégák közül is többeket érdekelnek a címben megfogalmazott zenei stílusok, így talán ez a téma is szélesebb körű közérdeklődésre tarthat számot. (A hasonló jellegű bejegyzéseknek létrehoztam egy Nem szakmai kategóriát.)

Bohém Ragtime és Jazz Fesztivál 2007. Fóti Marcell jóvoltából múlt szombaton volt szerencsém a Zeneakadémián meghallgatni a Jazztörténeti kalandozások: Ragtime-tól a swing-ig című koncertet. Az est két fő fellépője az Ittzés Tamás vezette kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band és a szegedi Molnár Gyula vezette Molnár Dixieland Band volt. Bevallom, nem ismertem őket korábban, – talán mivel nem fővárosi zenekarok, – noha a kecskeméti "Bohém" Ragtime és Jazz Fesztivál neve ismerősen csengett a fülemben. Sajnos nem értek annyira a zenéhez, hogy meg tudjam ítélni, mennyire jól vagy pontosan játszottak, de a koncert és az este mindenképpen nagyon szórakoztató és élvezetes volt! Külön tetszett, hogy nem csak zene szólt, hanem a műfaj kialakulásának történetéről is megtudhattunk sok mindent. Mindkét zenekart csak ajánlani tudom és a magam részéről biztosan utána fogok nézni, hogy a kecskeméti fesztivál március 23. és 25. között milyen programokat kínál!

Meg kell említenem a meghívott vendégzenekart, a szegedi jambay dobosokat (aki tudja az oldaluk címét, írja meg, kérem). Aki már hallott dob zenekart játszani, legyen az afrikai jambay dob, taiKo vagy éppen a Stomp, biztosan tudja, hogy az extázis kifejezés egyáltalán nem túlzás, akár a hallgatóságról, akár a dobosokról beszélünk. Korábban volt már alkalmam jambay dobon játszani és nyugodtan mondhatom, felejthetetlen élmény még annak is, aki nem ért a zenéhez. (Hogy legyen valami szakmai is: ez egy bináris hangszer, két hang van rajta, egy magas és egy mély és mindössze a tenyered kell hozzá, hogy megszólaltasd clap) Nem véletlen, hogy létezik olyan cég-zenekar a világon, akik a team building eszközeként használják ezt az egyszerű hangszert.

Ha pedig swingről van szó és jó muzsikáról, akkor az este nem zenei szereplője ki más lehetett volna, mint a Jumpers táncegyesület vezetője, Janicsek Gábor és partnere. Jazzt és bluest talán lehet hallgatni egy fotelból, de az igazi swing megmozgatja az ember lábát, arra táncolni kell – mindenkinek a maga módján. Egyre szaporodnak azok a táncegyesületek, ahol már ezt a stílust is el lehet sajátítani, ezek sorában az egyik, vagy AZ első tudomásom szerint Gábor egyesülete volt. A lindy hop semmivel sem egyszerűbb, mint bármely más tánc, de szerintem aránylag hamar el lehet jutni odáig, hogy az alaplépések, a turn, a circle, a charleston, a swing-out és a többiek már örömet okoznak és az ember kimerészkedik a parkettre. Ezt ki kell próbálni!

Összefoglal, az este igazán volt, reméljük a Szervusz Budapest! felütés tényleg több fővárosi koncertet tartogat ezektől a zenekaroktól a jövőben. Aki szintén ott volt a koncerten vagy tud hasonló eseményről, ossza meg gondolatait itt comment formájában! Köszönöm!

 

Technorati tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s