Eltűnt Jim Gray

Aki csak egyszer is hallotta a 63 éves Jim Gray valamelyik előadását, kiváltképp, ha személyesen, biztosan nem felejti el egy életre. Olyantehetségű ember, akit nem lehet egyszerűen besorolni a szokásos szervezeti hierarchiába, a Microsoftnál is korábban a distinguished engineer címmel illették, majd később átkerült a még elitebbnek számító technical fellow kategóriába, ahol olyan már-már legendás nevek szerepelnek, mint Mark Russinovich vagy a C#-ot megalkotó Anders Hejlsberg vagy az NT kernel atyjának tartott David Cutler.

Jim Gray adatbázisokkal foglalkozik, elsősorban olyan szolgáltatások mögötti adattárházak létrehozásán fáradozik, amelyek a tudományos életet mozdíthatják előre azáltal, hogy segítenek világszerte megosztani a végtelen mennyiségű kutatói információt. Az ő nevéhez fűződik például a műholdképeket tároló TerraService megalkotása, amely évekkel előzte meg mind a Google, mind pedig a Microsoft hasonló szolgáltatását, de dolgozott még más csillagászati, földrajzi, óceanográfiai, biológiai és orvostudományi területeken is. Csöppet sem túlzás a ráragasztott "data wizard" elnevezés, amit az is jól mutat, hogy munkájáért 1998-ban Turing díjat kapott, amivel megint csak nem sokan büszkélkedhetnek.

Ezen rövid cikk szomorú apropóját az adja, hogy múlt vasárnap vitorlásával együtt nyomtalanul eltűnt San Francisco közelében a tengeren. Tíz évnyi vitorlás tapasztalattal és jól felszerelt hajójával indult útnak és azóta sem érkezett vissza, nem adott le vészjelzést és katasztrófának sem találták semmi nyomát a kutató csoportok, melyek azóta is keresik.

Szorítsunk egy kicsit érte, miközben elolvassuk valamelyik vele készült interjút, vagy megnézzük valamelyik vele készült beszélgetést a Channel9-on.

1 thought on “Eltűnt Jim Gray

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s