Workflow Foundation alapozás

Véget ért a két napos Workflow Foundation Laborgyakorlat, melyet a novemberi MSDN konferenciához kapcsolódóan szerveztünk az MSDN Kompetencia Központban. Minden tanfolyam elején meg szoktam kérdezni a résztvevőket, hogy milyen a fejlesztői előéletük és hogy mit várnak ettől a tanfolyamtól. Jó volt hallani, hogy szinte mindenki ott volt a konferencián és hogy azért jöttek erre a képzésre is, mert felismerték, hogy rengeteg időt lehet azzal spórolni, hogy "több ezer oldalnyi könyv elolvasása helyett más kaparja ki a gesztenyét". Ez a hetedik év, hogy én személy szerint ebben a szellemben dolgozom, jó tudni, hogy van eredménye 🙂

Érdekes volt hallgatni mindkét nap végén, hogy ki hogyan fogalmazza meg magának a Workflow Foundation lényegét: ez nem egy rapid alkalmazásfejlesztési technológia! Ez persze elsőre csalódottságot ébreszt, de megismerve a platform alapszolgáltatásait, mindenki be tudja lőni magának, hogy mit várhat ettől a rendszertől és mit nem. A nap végén mindenki tisztába került azzal, hogy mivel jár a Workflow Foundation használata, mik az előnyei és mik lehetnek a fájdalmas pontjai. (Érdemes elolvasni Novák István első benyomásait.)

Persze sokan (én is) hajlamosak vagyunk a dolgok negatív oldalát látni, hív a sötét oldal: nehézkes a kommunikáció, kevés activity van a Base Activity Library-ben, a Visual Studioba integrálódó designer néha elhal, ráadásul rengeteget kell gépelni. Ezek tények, nem érdemes szépíteni, ez így van. Minél többet foglalkozik vele az ember, annál jobban így érzi.

De ezek mind csak elvárásaink miatt érződnek így – úgy látjuk, hogy a pohár félig üres. Ha sikerül onnan megközelítenünk a kérdést, hogy ez egy platform technológia, akkor már teljesen más lehet a kép – nézzük úgy, hogy a pohár félig tele van! Úgy vettem észre, sokan találkoztak már más workflow technológiákkal. Ha össze akarjuk hasonlítani ezeket a Workflow Foundationnel, akkor általában arra juthatunk, hogy a WF célközönsége az alkalmazásfejlesztő, a programozó, míg más technológiák gyakran másoknak készültek. Másként fogalmazva ez egy "megveszem vagy megcsinálom magamnak" kérdés. A WF nem ad adminisztrációs eszközöket, csili-vili jelentéseket, de még monitorozó alkalmazásokat sem. Ezeket mind nekünk kell megépítenünk, a platform legfeljebb API támogatást tud adni mindehhez. Megold alap problémákat és ad alap szolgáltatásokat, de semmi extra.

Újra és újra felmerül a kérdés, hogy ha ez ennyire "fapados", merjünk-e ráépíteni? A Microsoft egyértelműen ezt az irányvonalat akarja a követni, a SharePoint, a BizTalk, Speech Server, az MIIS és a Microsoft Dynamics következő verziói már biztosan ezt fogják használni. Sőt, az egyik legnépszerűbb workflow termék, a K2 is áttér Workflow Foundationre. Miért? Mert kihasználva egy stabil alaptechnológiát, képes lehet további szolgáltatásokat biztosítani a termékeiben, ami miatt érdemes lehet megvenni a K2-t.

Természetesen minél több felhasználója van egy frameworknek, annál érettebb technológiává növi ki magát. Még csak most jelent meg a .NET 3.0 és vele együtt a WF első kiadása, mégis kiváncsian várhatjuk, mi lesz a következő verzióban…

 

Technorati tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s