Egyetlen gondolat a licencelésről: ASP.NET AJAX

Időnként előfordul, hogy megkeresnek licenceléssel kapcsolatos kérdéssel, pedig arra szinte biztosan nem fogok tudni válaszolni. Ahogy a Microsoft Regional Director levelezőlistán szokták emlegetni, "you need a PhD to understand Microsoft licensing".

Most azonban mégis akadt egy kivétel, mégpedig az ASP.NET AJAX megjelenése kapcsán. A Microsoftnál végre valaki észbekapott és sikerült egy oldalas licenc szövegeket írniuk!

Az ASP.NET 2.0 AJAX Extensions csomag immár forráskóddal együtt letölthető, és a forráskódra a Microsoft Reference License (Ms-RL) vonatkozik, ami tényleg csak 1 oldal. A lényeg: azért adta ki a Microsoft az Atlas forráskódját és a PDB fájlokat, hogy egyszerűbb legyen a fejlesztők élete, lehessen szépen debuggolni. (Sőt, még az is lehet, hogy éppen az ASP.NET AJAX-ot felhasználó fejlesztők találnak meg így olyan hibákat, amiket a product team nem vett észre :)) Magyarul bele lehet nézni, de nem szabad módosítani, terjeszteni vagy újrafordítani. Végre nem kell Reflectorozni!

Az Atlas másik része, a Microsoft AJAX Library szintén forráskóddal együtt elérhető (másként nem is lehet, hiszen JavaScript fájlokról van szó), ezekre a Microsoft Permissive License (Ms-PL) vonatkozik, ami szintén nem hosszú. Ahogy a nevében is benne van, ez megenged mindent: lehet módosítani a forráskódot és azt fel is lehet használni a saját alkalmazásainkban. Egyetlen feltétel van csak, kéretik megváltoztatni a névtereket, hogy egyértelmű legyen, mi az eredeti Microsoft implementáció és mi saját, illetve ami még fontosabb, ne legyen névütközés!

Az ASP.NET AJAX harmadik pillére az ASP.NET AJAX Control Toolkit, aminek a forráskódja szintén elérhető, hiszen ez nem más, mint egy közösségi projekt a CodePlexen. Ennek a kódnak a módosítása nem hogy engedélyezett, hanem szinte kívánatos, tessék beszállni a fejlesztésbe és gyártani az új, illetve javítgatni a már meglévő AJAX kontrollokat!

Hogy miért szabdalta a Microsoft három, sőt a Futures CTP-vel négy részre az Atlast? Hogy mire jók az egyes komponensek és hogyan lehet őket beépíteni a saját alkalmazásainkba? Minderről lesz szó részletesen a jövő heti MSDN Kompetenciák Egyetemén, lehet regisztrálni!

 

Technorati tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s