Amikor a bicska kinyílik a zsebben

A The New York Times január 27-én azt írta, hogy valakiknek ("group of rivals") megint nem tetszik, amit a Microsoft csinál:

The group said Microsoft’s XAML markup language — which it said was positioned to replace the current Web page language HTML — was designed “from the ground up to be dependent on Windows.”

“The very same practices the European Commission found to be illegal almost three years ago have now been implemented in Vista,” the group of rivals said.

Természetesen mindenkinek megvan a joga, hogy véleményt alkosson és eldöntse, hogy valami tetszik vagy nem tetszik neki. Sőt, hajrá, tessék csak kifejezni azt a kialakult egyéni véleményt és nem csak együtt folyni a tömeggel! Csak azt nem értem, hogy miért hőbörög valaki olyasmi miatt, aminek a hatása alól akár teljes egészében ki tudja vonni magát? Na és mi van akkor, ha egy cég valami olyat alkot, aminek köze van egy másik termékéhez? Nem kell használni egyiket sem, különösen, hogy vannak alternatívák. Ha a következő Forma 1-es szezonban a Renault kitalál egy új kormányt, ami csak a saját autóiba illik, akkor ezért fizessen büntetést a többi csapatnak vagy dobja kukába a fejlesztést?

Még soha nem hallottam, hogy a Microsoft a XAML-t szembe pozícionálta volna a HTML-lel. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy a HTML-től éppúgy nehéz lesz megszabadulni mint a HTTP-től vagy az IPv4-től, a másik pedig, hogy teljesen nyilvánvalóan a XAML-ben lényegesen több lehetőség van – de más területen. Ha már mindenképp a XAML-t akarjuk egy webes eszmecserébe bevonni, akkor a WPF/E lehet a mérleg másik oldalán, ami viszont megint csak teljesen nyilvánvalóan a Flash egy lehetséges alternatívája. Erre viszont már nem lehet azt mondani, hogy Windows specifikus lenne, hiszen már Mac-en is támogatott és a lista csak bővülni fog.

Az alternatívákban az a jó, hogy versenyeznek egymással. Magyarul, ha a XAML jó, hasznos, egyszerű akkor szeretni fogják a fejlesztők és megelőzi a már létező technológiákat és vezetni fog az újak előtt is. Ha pedig a XAML gagyi, akkor majd más viszi a pálmát. A versenyben pedig az a jó, hogy fejlődést eredményez, innovációt indukál, aminek egyértelműen a felhasználók, azaz mi leszünk a kedvezményezettjei.

Akkor meg mire ez a nagy felhajtás meg a "monopolista" szlogenek? Tessék alternatívát állítani a rajtvonalhoz és győzzön a jobbik!

 

Technorati tags: ,

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s